Sunday, September 20, 2015

Αστρικό Ταξίδι και Αποκρυφισμός


974634_460865984060193_572652545_n

ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΚΡΑ
Οι αστρικές εμπειρίες όπως το «αστρικό ταξίδι» (η περιπλά¬νηση της συνείδησης με όχημα το αστρικό σώμα) δεν υποδηλώνουν απαραίτητα το άνοιγμα των τσάκρα. Συμβαίνουν ως μέρος της συνήθους λειτουργίας του αστρικού σώματος, όπως είναι
τα όνειρα και οι μεταθανάτιες καταστάσεις. Ομοίως, μπορούμε να είμαστε σε επαφή με το αστρικό πεδίο ή να απο-κτούμε απόκρυφη γνώση, χωρίς ουσιαστική αφύπνιση της εσωτερικής συνείδησης. Τα τσάκρα είναι πλήρως ανοιγμένα μόνο όταν κατανοούμε την πραγματικότητα των κοσμικών αρ¬χών που βρίσκονται πίσω από αυτά. Δεν αποτελούν μέρος της συνηθισμένης αστρικής δραστηριότητας αλλά μέρος της συγ¬χώνευσης του αστρικού σώματος και νου με τη συνείδηση που υπερβαίνει κάθε σωματικότητα.
Τα τσάκρα έως τον αφαλό μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα συγκεντρωμένο εγώ. Λέγεται ότι ακόμη και οι δαί¬μονες (όντα με εγωιστική ενέργεια) εφαρμόζουν τη γιόγκα έως αυτό το επίπεδο. Ακόμη και αυτό απαιτεί πολλή συγκέ¬ντρωση, πειθαρχία και αυστηρότητα. Τέτοια άτομα ίσως δουν πέραν των περιορισμών του χονδροειδούς κόσμου και του συ-νηθισμένου εγώ, υπερβαίνοντας έτσι τους περισσότερους αν¬θρώπινους περιορισμούς. Παραμένουν όμως ακόμα προσκολ¬λημένα στην αίσθηση της επίτευξης. Είναι δυνατόν να έχουμε μεγάλη προσωπική δύναμη, χαρίσματα ή ταλέντα, συμπερι¬λαμβανομένης της ικανότητας να κατευθύνουμε τους άλλους, χωρίς να έχουμε στ’ αλήθεια αφυπνιστεί εσωτερικά. Κάποιος μπορεί επίσης να μιλάει γι’ αυτές τις εσωτερικές ενέργειες, χωρίς όμως να έχει αποκτήσει στ’ αλήθεια τον έλεγχο τους. Γι’
αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μη συγχέουμε διάφορες ικανότητες και δυνάμεις με το άνοιγμα των τσάκρα ή με την αληθινή φώτιση.
Πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στο αληθινό άνοιγμα των τσάκρα και στην απλή εμπειρία μιας όψης της εντονότερης λειτουργίας τους. Υπάρχουν άπειρες συναρπαστικές μα εφήμε¬ρες λεπτοφυείς καταστάσεις, τις οποίες μπορούμε να βιώσουμε χωρίς την πλήρη αφύπνιση της κουνταλίνι. Αυτές μπορεί να έχουν ισχυρή επίδραση στο νου μας και να μας πάνε πέραν της συνηθισμένης συνείδησης, αποτελούν όμως ακόμα μέρος του πεδίου της ψευδαίσθησης και μπορεί να μας παραπλανή¬σουν ως προς το τι έχουμε πράγματι επιτύχει.
Μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιον που δεν έχει καθο¬δηγηθεί ή εξαγνιστεί σωστά να προσπαθήσει να χειραγωγήσει αυτές τις λεπτοφυείς ενέργειες. Ακόμη και αν επιτύχει να με¬τακινήσει την κουνταλίνι ή να αφυπνίσει τα τσάκρα, θα υπάρ¬χει κάτι επικίνδυνο στην εμπειρία του. Μια λεπτοφυής μορφή εγώ μπορεί να τον πείσει ότι είναι ένα είδος προφήτη ή Μεσ¬σία, ότι μόνο αυτός κατέχει το Λόγο του Θεού, ή ότι οι σκέ¬ψεις και οι επιθυμίες του είναι θείες. Πολλά φατριαστικά θρη¬σκευτικά δόγματα που υπάρχουν στον κόσμο, τα χωριστικά και αντιμαχόμενα δόγματα, έχουν γεννηθεί από τέτοιου εί¬δους θρησκευτικές εμπειρίες χωρίς καθοδήγηση, οι οποίες ήταν μεν αυθεντικές αλλά μονόπλευρες. Γι’ αυτό μια ισορρο¬πημένη γιογκική παράδοση και επιστήμη είναι κρίσιμης σημα¬σίας για κάθε πολιτισμό. Η σωστή κατανόηση και η εκπαίδευ¬ση βάσει αυτής θα έπρεπε να προηγούνται ή να συνοδεύουν κάθε προσπάθεια παραγωγής μεταβλημένων ή διευρυμένων συνειδησιακών καταστάσεων.
Πολλή από τη φιλολογία της Νέας Εποχής έχει την τάση να ταυτίζει τα τσάκρα με τα σωματικά τους αντίστοιχα. Για πα¬ράδειγμα, εάν κάποιος είναι πολύ συναισθηματικός, μπορεί να ειπωθεί γι’ αυτόν ότι το τσάκρα της καρδιάς του είναι ανοι¬χτό. Εάν κάποιος έχει υψηλή σεξουαλική ενέργεια, ότι έχει ισχυρό τσάκρα του σεξ. Τα γεγονότα αυτά αφορούν τις σωματικές λειτουργίες που αποτελούν αντανάκλαση των κλειστών τσάκρα και δεν σχετίζονται με την ενεργοποιημένη κατάσταση των τσάκρα. Τα ίδια τα τσάκρα ενεργοποιούνται μονάχα εφό¬σον ο νους και η πράνα έχουν εισέλθει στη σουσούμνα (κεντρικό ενεργειακό κανάλι που εδρεύει στο μήκος της σπονδυλικής στήλης). Αυτό απαιτεί έντονες γιογκικές πρακτικές και δεν συμβαίνει ενόσω διατηρούμε τη συνηθισμένη συνειδησιακή μας κατάσταση.
Σύμφωνα με τα γιογκικά κείμενα, τα τσάκρα είναι κλειστά σε όλους τους ανθρώπους εκτός από όσους έχουν εφαρμόσει βαθύ διαλογισμό. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης δεν είναι ασθένεια ή ψυχολογικά προβλήματα αλλά πνευματική άγνοια, οσοδήποτε σωματικά υγιείς και συναισθηματικά ευτυ¬χισμένοι και αν είμαστε. Το άνοιγμα των τσάκρα δεν γίνεται για τη θεραπεία ασθενειών και την απελευθέρωση μπλοκαρι¬σμένων συναισθημάτων, αλλά για την είσοδο του νου στην κατάσταση του σαμάντι, οπότε η αίσθηση του ξεχωριστού εαυ¬τού εξαφανίζεται εντός του Ενός Εαυτού των πάντων.
Είναι δυνατόν να συμβεί μερικό άνοιγμα των κατώτερων τσάκρα (αυτών που βρίσκονται κάτω από την καρδιά) προτού αυτά εξαγνιστούν όπως πρέπει. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγή¬σει στην υπερτόνωση των συνηθισμένων ανθρώπινων ορμών, οδηγώντας για παράδειγμα σε υπερβολικό θυμό ή σεξουαλικό¬τητα. Όμως δεν θα έπρεπε να το μπερδεύουμε αυτό με το σωστό και ωφέλιμο άνοιγμα αυτών των κέντρων ενέργειας, όπου τέτοια ακραία φαινόμενα, εάν συμβούν, θα έχουν έναν εξαιρετικά περιορισμένο και παροδικό χαρακτήρα.
Όταν προσεγγίζουμε τα τσάκρα από ένα πρωταρχικά σω¬ματικό επίπεδο, τα παρερμηνεύουμε. Για παράδειγμα, η σε¬ξουαλική δραστηριότητα αποτελεί μια λειτουργία των σωματι¬κών οργάνων. Δεν αποτελεί λειτουργία του ενεργοποιημένου τσάκρα της γης ή του νερού, τα οποία οδηγούν στη παύση της προσκόλλησης προς τα όργανα αναπαραγωγής και απέκκρισης. Η αύξηση της δραστηριότητας των σωματικών οργάνων δεν βοηθά στην ανάπτυξη των τσάκρα, αλλά καταπιέζει τη λειτουργία τους, καθώς η ενέργεια τους κατευθύνεται προς τα έξω και στη σωματική ύλη, και όχι στην εσωτερική συνείδηση.
Η λειτουργία των ενεργοποιημένων κατώτερων τσάκρα δεν έχει ως στόχο την προώθηση της δραστηριότητας των αντι¬στοιχών τους σωματικών οργάνων, αλλά έχει στόχο να τα φέρει υπό τον έλεγχο της συνείδησης. Όταν συνειδητοποιήσου¬με ότι αυτό που αναζητούμε έξω από εμάς αποτελεί μια εκδή¬λωση των στοιχείων που ανήκουν στη συνείδησή μας, θα πά¬ψει ο πόθος μας για οτιδήποτε ανήκει στον εξωτερικό κόσμο.
Η ενεργοποίηση των αστρικών τσάκρα δεν επιφέρει αλλα¬γές στο χονδροειδές σώμα. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις αλλαγές που συμβαίνουν είναι υποκειμενικές. Μεταβάλλουν την αντίληψη που έχουμε για το σώμα μας και τη σχέση μας με αυτό. Παύουμε να βλέπουμε το σώμα σαν τον αληθινό εαυτό μας και αρχίζουμε να το βλέπουμε σαν το χονδροειδές όχημα ή το εξωτερικό κάλυμμα της ψυχής. Το χονδροειδές σώμα γίνεται αγνό, ελαφρύ και γεμάτο ενέργεια και ακτινο¬βολία. Ο νους ελευθερώνεται από τον πόθο, το φόβο, το θυ¬μό, το άγχος και την ανησυχία.
Η γιόγκα μας δείχνει πώς να ανοίξουμε τα τσάκρα. Ωστό¬σο, το άνοιγμά τους δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα υποπροϊόν της πρακτικής μας. Ο σκοπός δεν είναι το άνοιγμα των τσά¬κρα, κάτι που είναι απλά ένα τεχνικό θέμα, αλλά η συνειδη¬τοποίηση της αληθινής μας φύσης, στην οποία και μόνο βρί¬σκεται η γαλήνη και η ευτυχία που στο βάθος αναζητούμε. Το να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τις ιδιαιτερότητες των τσάκρα παρά για τη συνειδητοποίηση της αληθινής μας φύσης μοιάζει με το να ανησυχούμε περισσότερο για τη φυσιολογία του στομάχου παρά για την ποιότητα της τροφής μας
.

No comments:

Post a Comment