Sunday, September 20, 2015

Τι είναι η λέξη μάντρα;



Η λέξη ”mantra” προέρχεται από το σανσκριτικό man (νους) και tra (απελευθερώνω). Επομένως αφορά μία φωνητική τεχνική που σκοπό έχει να απελευθερώσει τον νου. Κατ’ ουσία τα mantras αποτελούν συγκεκριμένες λέξεις,
ολόκληρες φράσεις ή ακόμα και ακαθόριστες συλλαβές που επαναλαμβάνονται και η επανάληψή τους επιφέρει την “απομάκρυνση” της συνείδησης του ανθρώπου από τον κόσμο γύρω του. Ένα μάντρα είναι, επομένως, ένα όργανο του νου, ένας ισχυρός ήχος ή μια δόνηση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να βρεθείτε σε μια βαθιά κατάσταση διαλογισμού.
Σύμφωνα με την Βεδική παράδοση, οι αρχαίοι σοφοί ήταν σε θέση να ακούσουν τις λεπτές δονήσεις που παράγονταν από τα πάντα στη φύση- ήχοι του ανέμου, βροντές, πεταλούδες, ορμητικά ποτάμια και όλα τα άλλα δημιουργήματα. Αναγνώρισαν ότι, αυτοί οι ήχοι είναι η εκδήλωση του πνεύματος στην ύλη. Εντόπισαν το «Om» (ή aum) ως τον πιο στοιχειώδη ήχο, που αντιπροσωπεύει τη καθολική συνείδηση και χρησιμοποιείται στην πρακτική της Yoga. Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το μάντρα για να επεκτείνουν τις γνώσεις τους για το θείο.
Οι αρχαίοι μάντεις εντόπισαν επίσης, όλες τις αρχέγονες δονήσεις ή μάντρα που συνθέτουν το σύμπαν και αυτά καταγράφηκαν τελικά στην βεδική λογοτεχνία-τα τέσσερα κείμενα που αποτελούν τη βάση για την ινδουιστική θρησκεία. Μπορείτε να ακούσετε πραγματικά όλα τα μάντρα του εαυτού σας αν κάθεστε ήσυχα. Θα παρατηρήσετε ένα βουητό στον αέρα, και μπορείτε να εξασκηθείτε εστιάζοντας σε αυτό το βουητό και τελικά θα ακούσετε κάθε μάντρα που οι σοφοί καταγράφουν εδώ και πολύ καιρό.
Επαναλαμβάνοντας σιωπηλά ένα μάντρα, δημιουργείται μια ψυχική δόνηση που επιτρέπει στο μυαλό να γνωρίσει βαθύτερα επίπεδα της συνείδησης. Η επανάληψη του μάντρα σας βοηθάει να αποσυνδεθείτε από τις σκέψεις, έτσι ώστε ίσως να γλιστρήσετε στο κενό μεταξύ των σκέψεων. Κάθε μάντρα επάγει συγκεκριμένες δονήσεις στο μυαλό, το οποίο είναι ο λόγος που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορα μάντρα ανάλογα με τις προθέσεις τους. Ωστόσο, τα μάντρα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, είναι απλά δονήσεις της συνείδησης.

Η πρώτη επίδραση των μάντρα είναι η απελευθέρωση της έντασης, της σωματικής, νοητικής και συναισθηματικής. Αυτό που μας εμποδίζει να φτάσουμε σε μια ανώτερη επίγνωση είναι η ένταση. Αν χρησιμοποιήσουμε έναν κατάλληλο ήχο που να έχει μέσα του δύναμη – και τα μάντρα είναι τέτοιοι ήχοι – έχουμε μια πανίσχυρη επίδραση στον εγκέφαλο

No comments:

Post a Comment