Wednesday, September 16, 2015

Κουνταλίνι! Τι είναι τελικά;


Κουνταλίνι κυριολεκτικά σημαίνει τυλιγμένος.  Στην ινδική γιόγκα, είναι μια «σωματική ενέργεια» – μια ασυνείδητη, ενστικτώδης δύναμη ή Shakti,  η οποία βρίσκεται κουλουριασμένη στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης.
 Όταν αυτή η ενέργεια ελευθερώνεται, συγκεκριμένα θεραπευτικά κανάλια και τσάκρα ανοίγουν, και το άτομο αποκτά πρόσβαση στην αστείρευτη θεραπευτική ενέργεια που πηγάζει από μέσα του και το περιβάλλον.
Την έχουν οραματιστεί είτε σαν θεά ή αλλιώς σαν φίδι που κοιμάται και έτσι μια σειρά αποδόσεις του όρου είναι σαν ένα φίδι που κοιμάται.

Η κουνταλίνι κατοικεί στο ιερό οστούν και έχει χαρακτηριστεί σαν ένα υπόλοιπο δύναμης της καθαρής επιθυμίας. Αναφέρονται τέσσερα είδη γιόγκα, τα οποία περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση της κουνταλίνης.
Ο Sri Ramana Maharshi υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή, δεν είναι παρά η φυσική ενέργεια του Εαυτού, όπου Εαυτός είναι η παγκόσμια συνείδηση που υπάρχει σε κάθε ον και ότι οι μεμονωμένες σκέψεις στο μυαλό μας, είναι μανδύες αυτής της φυσικής ενέργειας από την ανόθευτη έκφραση.                                                                                             
Γιόγκα και Τάντρα προτείνουν ότι αυτή η ενέργεια μπορεί να «ξυπνήσει» από τον γκουρού, αλλά το σώμα και το πνεύμα πρέπει να ετοιμαστούν από πριν με ασκήσεις γιόγκα, με συνέπεια και αυστηρότητα στον έλεγχο της αναπνοής και στις σωματικές ασκήσεις.
Η κουνταλίνι θεωρείται μια αλληλεπίδραση του λεπτού σώματος σε συνδυασμό με ενεργειακά κέντρα και τα κανάλια στο σώμα μας. Κάθε τσάκρα, περιέχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με την κατάλληλη κατάρτιση, μέσω της κίνησης της ενέργειας, μπορούμε να πετύχουμε την ενεργοποίηση αυτών των χαρακτηριστικών.
Η δυτική συνειδητοποίηση της ενέργειας της κουνταλίνι, ενισχύθηκε με τη Θεοσοφική Εταιρεία και τον ψυχαναλυτή Καρλ Γιουνγκ (1875-1961), σεμινάριο του Γιούγκ για την κουνταλίνι γιόγκα, που υποβλήθηκε στην Ψυχολογική Λέσχη της Ζυρίχης το 1932 και έχει ευρέως θεωρηθεί ως ορόσημο στην ψυχολογική κατανόηση της ανατολικής σκέψης.                     
Όπως και αν αποφασίσετε να την ενεργοποιήσετε, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε ασκήσεις ειδικές για αυτό το σκοπό με πειθαρχία.
Η κουνταλίνι επίσης μπορεί να αφυπνισθεί και με την ενέργεια του Ρέϊκι, αλλά πάντα χρειάζεται μετά πειθαρχία και εξάσκηση, όπως όλα τα πράγματα, για να μείνει ενεργοποιημένη!

Τάντρα είναι δρόμος για τη συνειδητοποίηση και τη Φώτιση. Είναι ο εύκολος δρόμος γιατί μπορούμε να δουλέψουμε με το σύντροφό μας. Ο άλλος καθρεφτίζει το τί είμαστε. Αυτό που βλέπουμε, νοιώθουμε, αισθανόμαστε, δεν είναι τίποτα άλλο από τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Η μεγάλη παγίδα είναι ότι σε αυτόν το δρόμο ταυτιζόμαστε. Η ευκολία είναι ότι μπορούμε να πάμε πολύ βαθειά, αποφεύγοντας τις δυσκολίες, όταν τις αναγνωρίσουμε. Αρχικά χρησιμοποιούμε τεχνικές για να χαλαρώσει το μυαλό και να μπορέσουμε σε ένα άλλο επίπεδο συνειδητότητας να συνδεθούμε με τον ανώτερο εαυτό μας.

No comments:

Post a Comment