Tuesday, October 27, 2015

Πέντε και δέκα.




Υπόδειγμα του κόσμου. . . "Από την αλήθεια γεννιέται Ένας, ένας είχε δύο, τρία αποτέλεσαν δύο από τις τρεις - όλα πολλά πράγματα", όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Tao Te Ching. Δύο και τρεις στο ποσό σε πέντε - πέντε καρδινάλιος κατευθύνσεις: ανατολικά, νότια, δυτικά, βόρεια και μεσαία. Κατά συνέπεια, η κατανομή των στοιχείων ή πρωτογενή στοιχεία της φύσης
:
ανατολικά - δέντρο - μπλε (πράσινο) - Jupiter?
Νότια - πυρκαγιά - κόκκινο - Mars?
Μέση - Γη - κίτρινο - Κρόνος?
West - μέταλλο - άσπρο - Venus?
Βορρά - νερό - μαύρο - Υδράργυρος.
Και αυτό - είναι ένα απόκρυφα διάταξη του στοιχεία: όπως είναι αυτός του ημερολογίου, καθώς και σε όλα τα είδη των φιλοσοφικών εκθέσεις. Για μια εξήγηση των φυσικών φαινομένων και διεργασιών που συμβαίνουν στην κοινωνία, που χρησιμοποιείται διαφορετική σειρά: γη, νερό, φωτιά, μέταλλο, ξύλο. Δεδομένου ότι τα μέρη που συνδέονται με ορισμένες χρώματα του φωτός, καθώς και ο πλανήτης του ηλιακού συστήματος.
Ως εκ τούτου - "Πέντε σώμα αποθήκες τροφίμων» ή «Πέντε πυκνό όργανα" (Zhang): συκώτι, καρδιά, σπλήνα, τους πνεύμονες και τα νεφρά. Και γενικά πολλά πράγματα και έννοιες, ομαδοποιούνται σε pyateritsy, συμπεριλαμβανομένων των U-jing, ένας διάσημος κομφουκιανικών Πεντάτευχο (Shutszin, Shitszin, Ι Τσινγκ, Litszi και την Άνοιξη και το Φθινόπωρο). Σύμφωνα με την Βουδιστές, το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από πέντε ουσίες: αιμοφόρων αγγείων, οστά, κρέας (μυς), το δέρμα και το αίμα. Ο σκελετός αποτελείται επίσης από πέντε κύρια μέρη: το κρανίο, σπονδυλική στήλη, ωμοπλάτη, τα πλευρά και τα οστά στα άκρα (τα οστά της πυελικής θεωρείται ως η τροποποιημένη λεπίδα). Έχουμε επίσης να σημειώσετε ότι τα χέρια και τα πόδια - σε πέντε δάχτυλα.
Η σπονδυλική στήλη διαιρείται σε πέντε τμήματα - τραχήλου της μήτρας, του θώρακα, νωτιαίου και της οσφυϊκής και του ισχίου. Κύριος όργανα των αισθήσεων - πέντε: όραση, την ακοή, όσφρηση, γεύση, αφή. Άνθρωπος προσδιορίζει πέντε υγρών: βλέννα, σάλιο, ιδρώτας, ούρα, δάκρυα. Καταναλώνει πέντε ουσίες του περιβάλλοντος: αέρα, νερό, τα ορυκτά, το κρέας και τα φυτά.
Ο καρπός της μήτρας κατά τη διάρκεια του πέμπτου μήνα που αρχίζει να κινείται, κατά τη δέκατη - γεννιέται. Εάν ένα πρόσωπο θα αρρωστήσει, θα συνοδεύεται από πέντε ήχους: βήχας, το φτέρνισμα, χασμουρητό, ερυγή, λόξυγκας. Βήχας - ένα σημάδι του φωτός, φτάρνισμα - η μύτη, λόξυγκας - λαιμό, χασμουρητό - νεύρα, ερυγή - στομάχι.
Εάν Ευρωπαϊκό αστρολόγοι είναι τέσσερις ιδιοσυγκρασίες, τότε οι Βουδιστές - πέντε:
θυμώδης (παρορμητικός τύπος),
sanguine (συναισθηματική)
φλεγματικός (σκληρό, σκληρό),
μελαγχολικός (quiet)
ενδιάμεσα ή ηρεμία.
Ωστόσο, καθένα από τα στοιχεία που υπάρχουν, όπως και αν σε δύο παραλλαγές - τα ισχυρά και αδύναμα, άνδρες και γυναίκες: η Γιν και Γιανγκ. Συνολικά, δέκα-δέκα ουράνια μίσχους (Tian Gan) ή στατική χαρακτήρες, η βάση του κινεζικού ημερολογίου και αστρολογίας, και δέκα μεγάλες όργανα - τα πέντε πυκνή, προστέθηκαν πέντε κοίλων οργάνων (fu) - χοληδόχου κύστης, του λεπτού εντέρου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης . Προκύπτοντος Δέκα κύρια μεσημβρινούς του ανθρώπινου σώματος, η βάση της κινεζικής ιατρικής. Έξι και δώδεκα. Εμείς για αυτές τις δύο πέντε ετών. Είναι πολύ σωστά είπε "η μονάδα περισσότερο από πέντε" (Mo-Tzu): μονάδα - ένα χέρι, ή μάλλον, ένα χέρι, "γενίκευση" πέντε δάχτυλα. Δέκα δάχτυλα - αυτό είναι δύο χέρια, δέκα συν δύο κάνει δώδεκα.
Μπορείτε να προσέγγιση αυτή από την άλλη πλευρά. (Δεν υπάρχει αμφιβολία η έννοια του "Τάο", επίσης, έχει δύο πλευρές: δεν είναι μόνο ένα δρόμο, αλλά η διαδικασία της κίνησης). Όταν πέντε, έξι, και εκεί: οι Κινέζοι δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη του στοιχείου του αέρα. Αέρα που αναπνέουν οι άνθρωποι και όλα τα έμβια όντα και τον αέρα - είναι η προσωποποίηση της ζωτικής ενέργειας Qi (σε διάφορες πηγές ονομάζεται επίσης "chi" ή "ki"). Αλήθεια, οι Κινέζοι δεν συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό των συμβατικών chi στοιχεία, αν υποτεθεί ότι είναι μεγαλύτερο από το στοιχείο, διότι διαπερνά το σύμπαν. Αλλά παρόλα αυτά λαμβάνεται υπόψη στα σχέδιά τους, τη διάθεση του τον άνθρωπο ως ένα σύμβολο της Τσι στη μέση της πεντάλφα, και την παραλαβή, ως εκ τούτου, ήδη έξι membered κυκλώματος. Αλλά κάθε μέλος του συστήματος αυτού έχει δύο μορφές - το Γιν και Γιανγκ, ως εκ τούτου, το ποσό και πάλι στροφές δώδεκα.
Στο Θιβέτ, προχώρησε ακόμη περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών μεταφορών (qi) απευθείας στον αριθμό των στοιχείων και χωρίζοντάς το σε δύο triads: γη στοιχεία - γη, νερό, ξύλο, και ουράνιο - μέταλλο, αέρας, φωτιά. Έτσι και πάλι φροντίζει τα πέντε τρίκλινα. Στροφές hexagram. Το καθεστώς αυτό φέρει το σαφές αποτύπωμα του βουδισμού, οι οποίοι ήρθαν από την Ινδία, όπου Εσωτερισμός εξελίχθηκαν κάπως διαφορετικά (πιο κοντά στις ιδέες μας). Μια διπλή hexagram, επίσης γνωστό για να δώσει δώδεκα. Έτσι, υπάρχει μια δέσμη δώδεκα γήινα κλαδιά (Di Zhi) ή δυναμική χαρακτήρες, το πιο σημαντικό μέρος του κινεζικού ημερολογίου και αστρολογία - ειρήσθω εν παρόδω, το μόνο γνωστό στη Δύση: μια κυκλική 12 σημείων - Ποντικός, Βόδι, Τίγρης, Λαγός, και ούτω καθεξής.
Ωστόσο, στη Δύση, ήταν περιορισμένη στην εκτύπωση των λαϊκών φυλλάδια σχετικά με το τι σημαίνει να γεννηθεί στο έτος του Δράκου, ή σκύλων. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό το σύστημα είναι πολύ πιο περίπλοκη και πιο βαθιά. Παρεμπιπτόντως, το Dragon των λαών της Ανατολικής Ασίας δεν φαίνεται σαν ένα αποτρόπαιο τέρας, πώς αντιλαμβάνονται μέσα ενημέρωσης iudeohristianskoy τον πολιτισμό μας. Οι Κινέζοι που έχουν - την ενσάρκωση του φωτός δυνάμεων, σύμβολο της γονιμότητας. Σε ταοϊστική δράκος - σύμβολο της δημιουργικής δύναμης, υλοποίησε σκέψης. Heavenly Dragon αντιπροσωπεύει επίσης τις εκβολές του ποταμού Γάλα (Γαλαξίας), ένας χώρος συνάντησης της ύλης και της ανθρώπινης ψυχής.
Κινέζικα (και obschevostochny) ημερολόγιο αποτελείται από δύο παράλληλες τρέχουσα περιόδους: Tian Gan Di Zhi και, δέκα ουράνια στελέχη και δώδεκα γήινα κλαδιά, δηλαδή συνολικά εξήντα κύκλο. Ο κύκλος ξεκινά με το έτος της Δέντρο - Γιανγκ και αρουραίους (το τρέχον κύκλος ξεκίνησε το 1984). Το επόμενο έτος είναι ένα δέντρο - το Γιν και το Δελτίο, τότε - Πυροσβεστική - Ian και Τίγρη, και ούτω καθεξής. Raznovelikost δύο περιόδων (10 και 12), προβλέπει την εναλλαγή των συνδυασμών των πρωτογενών στοιχείων και κυκλική πινακίδες. Ομοίως, αναπληρωτής στατικές και δυναμικές σημάδια μήνες και ημέρες του έτους.
Με δέκα μεσημβρινών του σώματος προστίθενται δύο ακόμη - ο Κύριος της καρδιάς (περικαρδίου) και οι τρεις συσκευές θέρμανσης (που αργότερα προστέθηκαν στο λεγόμενο ". Wondrous μεσημβρινούς" και λίγο περισσότερο, αλλά δεν περιλαμβάνονται στο βασικό σχήμα). Αυτό dvenadtsatisektorny σχηματίζεται ένας κύκλος ή μια χελώνα, ένα κρίσιμο στοιχείο του συστήματος της διαίρεσης του κόσμου.
Γιατί η χελώνα; Στη Μογγολία, υπάρχει μια τέτοια επιγραφή: Πριν από πολύ καιρό τον παλιό καιρό ζούσε εκεί ένας κυνηγός σκοπευτής. Κάποτε ήταν το κυνήγι στη λίμνη, πυροβόλησε και άγρια ζώα. Ήταν μια χελώνα. Έπεσε, έναν πυροβολισμό, και παραδόθηκαν, που εκτείνεται μέχρι την κοιλιά. Μέχρι κυνηγός της. Βλέπει - σε τέσσερα τεμάχια πήλινα πόδια. Σύμφωνα με τα μπροστινά πόδια να ξεπροβάλλει από ένα κομμάτι ξύλο βέλη μύτες με σίδηρο, ακτινοβολεί θερμότητα από το στόμα του άλλου νερού τρύπα χύνει έξω. Κοίταξα και κοίταξε και είδε έναν κυνηγό, ότι η γη, σίδερο, το ξύλο, το νερό και φωτιά, και υπάρχουν πέντε κύρια στοιχεία που συνθέτουν το σύμπαν.
Αυτά για την χελώνα - να το πω έτσι, ένα ζωντανό μοντέλο του κόσμου. Σε ένα Θιβέτ αναφέρει sutra βουδιστής: «Το σύμπαν μπορούν να χωρέσουν σε μια χελώνα. Γύρισε το κεφάλι προς τα νότια, την ουρά - προς βορρά, τα πόδια προς τα ανατολικά και δυτικά. Νότια περιέχει το στοιχείο της φωτιάς, και αντιστοιχεί στα σημεία των αλόγων και των φιδιών? Δυτικά - μια μεταλλική ή ένα κόκκορα και μαϊμού? Βόρεια - νερό ή χοίρων και το ποντίκι? Ανατολικά - ένα δέντρο ή μια τίγρης και λαγός. "
Για τους κατοίκους της Κίνας και της Μογγολίας, χελωνόστρακο υπηρέτησε ως το φυσικό συμβούλιο gadalnoy: ακόμη και το βιβλίο Ι Τσινγκ, όπως είναι γνωστό, πάει πίσω στην ανάγνωση του καύκαλο χελώνας. Και υπηρέτησε ως σύμβολο της παγκόσμιας αρμονίας, το απαραβίαστο χώρο της ισορροπίας (υπόλοιπο) - δεν είναι περίεργο που θεωρήθηκε ότι η γη στηρίζεται στην πλάτη μιας τεράστιας χελώνας. Εξ ου και η αρχή: δεν κάνουμε τίποτα που θα μπορούσε να διαταράξει αυτή την ισορροπία. Ανισορροπία είναι αμαρτία, ενοχή, τιμωρία για τα οποία δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η αποθήκευση είναι μια αρετή (te), η οποία δεν επιτρέπεται για τα ειδικά βραβεία.
Για να διατηρηθεί η ισορροπία είναι διπλή διαδρομή και αν DAO: συμμόρφωση με την πρακτική και τη γνώση. Ο te όρο, μόνο κατά τη διάρκεια της εποχής του Κριού έχει αποκτήσει την έννοια της "αρετές", όπως η ελληνική kalogagafii (vozzhelaniya δεν κακό "), σε παλαιότερες εποχές σήμαινε ιερό, ότι είναι μια θεϊκή δύναμη που ρέει μόνο στο πρόσωπο, έτοιμο να δεχτεί μια θεότητα - θυμηθείτε Εβραϊκή προφήτες, η ελληνική pify, σαμάνοι, Berserkers, η χριστιανική αγίους.
Επιπλέον, ο κύκλος (χελώνα) - ένα σύμβολο του κύκλου, η συχνότητα των όλων και τα πάντα. Υπάρχει σαφής ανάμνηση για παραστάσεις της εποχής του Ταύρου (ο κόσμος είναι καλή, και δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξει), αλλά σε ελαφρώς διαφορετική μορφή (ο κόσμος είναι ο τρόπος που είναι τοποθετημένα, και τίποτα δεν μπορεί να τροποποιηθεί) - δεν είναι περίεργο που οι περισσότεροι από τους πολιτισμούς της Ανατολικής Ασίας, περιγράφει το αρχέτυπο της Libra, και δεδομένου ότι Ζυγός όπως Ταύρος, το σπίτι της Αφροδίτης.
Οι κινεζικές μεσημβρινοί συνδεθεί, δηλαδή, να αναλάβει την αλληλεπίδραση των δύο αντίπαλες τομείς του κύκλου, για παράδειγμα, της καρδιάς και της χοληδόχου κύστης. Ανάμεσά τους είναι η ανταλλαγή ενέργειας. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι για την αντιμετώπιση της παραβίασης ενός μεσημβρινού μπορεί να ενεργεί από την άλλη. Ομοίως συνδέονται και αρχέτυπα του ζωδιακού σημεία, όπως Κριού-Ζυγού. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε μια εποχή του Κριού ενταθούν πολλά στοιχεία από το αντίθετο αρχέτυπο, Libra, και στην ιαπωνική κουλτούρα και οι δύο είναι εκπροσωπούνται σχεδόν εξίσου. Μεταξύ των κύριων συνιστωσών της «χελώνας» αριθμοί εμφανίστηκε οκτώ.

No comments:

Post a Comment